Klimatet har påverkat alla glaciärer inte bara i mellan Europa. Jag har upplevt glaciären i Sölden för skidåking i över 30 år på raken. Det har alltid fungerat med skidåkning i slutet av september. Glaciären är snart halverad jämfört med för 30 år sedan. När jag var nere i slutet av augusti kom det, som vanligt, lite snö på topparna. I dag tisdag, har man inte öppnat för träning på Rettenbach glaciären, det saknas 10-20 cm på nedre delen fram till mellan stationen. Det kommer att snöa, frågan är bara vilken dag? Man har sagt att det kan komma nu till helgen och att man kan öppna i början av nästa vecka. Men det är bara en prognos, inget som är garanterat. Låt oss hoppas och tro på att det blir så här bra även i höst.

Vi startar säsongen nu på fredag 21 september, med Järpens Skidgymnasium, men hela den gruppen startar träningen i Pitztal nästa vecka. På torsdag 27 september startar Dönski och på lördag 29 september får vi in 4 Norska tränings grupper till Sölden

Med förra året i färskt minne så går det fort att få till ett bra underlag för träning på 3 000 meter om man har gjort förberedelserna. Sölden har gjort jobbet, man har täck stora sträckor på Retten och lagt upp snö depåer på glaciären för att få i gång träningen i slutet av september.

Vi har även besök av en Kinesisk träningsgrupp med 15 ungdomar, vecka 40, som tränar med Rennskolen, Trysil. Det finns några platser kvar för träningsgrupper vecka 41-43, sedan är allt fullbokat i höst.

Nytt för i år är att vi kör en fart vecka för ungdomar efter höstlovet, vecka 45 då det oftast är bästa möjliga förutsättningar för bra träning på glaciären med möjligheter till fart träning. Inbjudan har gått ut till MASK, DIF ALPINA och USLK att hänga på fart träningen vecka 45.

Vi kör också en FIS Grupp vecka 44 på höstlovet för de åkare som inte har någon planerad träning med sina skidgymnasier men vill använda ledigheten till bra träning på Retten med oss. Gruppen heter BE THE NEXT FIS. Vi har satt upp tränings koncept inför hösten 2018 med Oscar Larsson Peter Mellgren och Mathias Moberg som tränings ansvariga.

För FIS åkare och ungdomar, 2 olika tränings grupper. Ungdomarna börjar inomhus i Landgraaf  19 september med 4 dagar SL träning på garanterat bra snö underlag.  FIS åkare startar vecka 41 i Sölden med ett tre veckors läger. Första veckan är också ett gäng Masters åkare på plats  för träning med FIS gruppen.

Se mer info om program för våra tränings grupper i Sölden och Pitztal under rubriken Träningsläger ovan.

Med hälsningar från Kjell Åhlén