Hej Skidåkare,

Bergbahnen i Sölden öppnade berget för skidåkning onsdag 18 oktober kl.08.00.  I dag måndag är det mycket bra underlag för träningen på berget. Det är begränsat men vi har bra platser från tunneln och Karleskogel. Planen från Bergbahnen Sölden, för den här veckan är att kunna öppna Seiterjöchel, kylskåpet, för friåkning så vi kan åka runt och komma ner till kabinbanan. Det blir ett stort och bra friåkningsområde även här på Retten. Prognosen säger lite snö och mycket kallare framemot helgen. Då är planen att man öppnar även för skidåkning på Tiefenbach. I dag saknar man snö högst upp vid avstigningen från Gondolen, som man måste få till. USA och Österrike tränar för fullt GS på Tiefen men utan lift i dag, de använder snö skotrar. Underlaget är bra enligt rapporter därifrån, så nu väntar vi bara på att de öppnar upp till helgen då det kommer mycket folk till Sölden och det är dags för WC premiären 2023 med Damernas och Herrarnas GS.

 

För att kompensera för de grupper som inte kunnat komma på snö vecka 40 och 41 har vi beslutat att köra träningsläger vecka 45 och för vissa även vecka 46 i november. Det innebär att MASTERS får en ny möjlighet 4-11 november, det blir som förr MASTERS vecka 45, med tränare 6 dagar. Du är välkommen att boka, läs mer under träningsläger

Vi kommer också ta in några nya grupper i vecka 46 för träningsläger innan WC i SL för Herrar kör premiären i Hoch Gurgel 18 november. Vi håller på med vintersport och då tror jag vi ska starta med all träning i november i fortsättningen. Klimatet har ändrat sig radikalt under de över 30 år jag varit i på glaciären i Sölden på höstarna. För 30 år sedan kunde vi träna och åka skidor hela sommaren. Det var helt ok på morgonen och fm men sedan blev det väldigt blött. Det frös ihop under natten och vi hade en naturbalk kl.07.00 nästa morgon för SL träning. Det var bättre förr, eller?

Vi kan nu under tiden när det är kanonväder cykla och träna i de vackra höst alperna. Vi flyttade över en träningsgrupp till Pitztal förra veckan där man tränar för fullt högst upp i Panorama hanget. Dubbla pass med 2 timmars SL eller GS för de grupper som är där nu.

Vi har jobbat på att få ner priserna för träningsläger i Sölden i höst. Det är en oroande utveckling på kostnaden att åka skidor beroende på ett stort antal faktorer. Flera kan vi inte påverka men vi vill försöka få till en prisbild som gör det möjligt för ungdomar att komma ner till snön och solen på hösten för att utvecklas som skidåkare. Det skall inte  vara ett begränsat antal socioekonomiska faktorer som skall göra det möjligt att göra det roligaste som finns, att åka alpint på berget. När det gäller Boende och mat så är det den höga Eurokursen som mest påverkar priserna. Inget vi kan påverka utan att påverka våra politiker att att knyta den svenska kron kursen till Euron, som Danmark gör.

Det vi konkret gjort redan nu är att vi betalt en del liftkort till er,  så vi får ner priset med minst 10%. Det kommer att innebära att du betalar ditt liftkort i förskott innan ankomsten till Sölden.

Maten är viktig när vi tränar både frukost och middagar, så den kommer vi inte göra avkall på. Men om du önskar ska vi kunna äta lunchen rabatterat på restaurangen på glaciären.

Här på hemsidan får du också se och veta hur det ser ut på berget i Sölden i slutet av september, då vi är på plats i Sölden. Gör ett besök på www.soelden.com för mer info och live kamera. Vi har naturligtvis inte glömt bort våra Masters kamrater som är välkomna till Sölden vecka 45.

Nytt för hösten är att hela WC hanget är omplanerat med 14 grävskopor i sommar. Alla sprickor och hål i glaciären är fixade så det är bara att vänta på snön och kylan. Nu installerar man också nya snökanoner hela vägen upp på Rettenbach glaciären. Vi har redan nu betalt LANE FEE för dina förbokade träningsplatser på glaciären. Det är bra för då kan det för första gången bli riktig ordning på träningsplatserna. Naturligtvis i samarbete med gymnasiet skolorna och klubbarna. Det är snö tillgången som avgör var vi kan träna från slutet av september. Vi har allt material du behöver för din träning på plats i Sölden, om du önskar det. För din friåkning finns det 6 liftar och ett stort antal pist kilometer att åka när snön finns på plats i Sölden. Det är alpernas bästa friåkning på glaciärer snö!

Bilden är från Träning i WC hanget efter WC 2022.

Vi vill ha ett bra samarbete med alla de träningsgrupper/klubbar och skolor som vi har plats för hela hösten. Det skapar energi när man får jobba i hop med människor som gillar och kan alpin skidåkning. Det är då jag har världens bästa arbete.  Sölden och BBS som bestämmer över berget och liftar ska ha mycket kredd för den inriktning man har på alpin träning på glaciären under hösten. BBS ser till att träningsplatserna är nästan perfekta och har också äntligen fått ordning på indelningen av träningsplatser efter många år av struliga beslut. Att sedan alla WC-lag är på plats veckan före WC tävlingarna och Österrikes alla alpina lag är här hela hösten, är bara något vi kan glädja oss med och lära oss av.

STORT TACK till SHRED och Carlo som hjälper oss med alpin utrustning i Sölden. Det innebär också att DU kan beställa race equipment från SHRED direkt från Italien med 30% rabatt i höst. Du får veta mer från Christopher när du kommer ner i oktober.

Bilden är  från träning på Tiefen hösten 2022.

 

Kolla in Ted och de nya linserna från SHRED Optics. De bästa på marknaden i dag. Du hittar alla protektions från SHRED på www.shredoptics.com.  Mer info kommer du få i Sölden i höst och kunna prova och beställa din utrustning från SHRED.

 

Strolz har gjort handgjorda pjäxor i över 100 år. Det blev naturligtvis ett mycket annorlunda jubileums år med pandemin. MEN vi fick ett helt nytt modell program för Racing och Evolution pjäxorna. Nya färger nya hårdheter. Du hittar alla modeller och butiker under utrustning på vår hemsida eller direkt med Hannes Strolz i Lech på http://www.hannes-strolz.com

Det är över 100 år sedan skomakar familjen Strolz började tillverka pjäxor i Lech. Det har skett otroligt mycket på 100 år och extra mycket året med Pandemin  Butiken finns kvar i Lech, men man gör inga STROLZ pjäxor längre.,  Hannes Strolz väljer att göra Strolz pjäxor i en helt egen Skibootique  på torget i Lech.

Vi har en ny utbildning i Lech 24 oktober 2023, med alla butiker som jobbar med STROLZ pjäxor i Skandinavien i dag. Seminariet är i Hannes Strolz lokaler mitt i Lech och vi presenterar hela det nya programmet inför säsongen, vi lär oss mer om hela processen med att anpassa och bygga upp en Hannes Strolz pjäxa för just dina fötter och din skidåkning.

Tack till alla jätte duktiga butiker som gör hantverket STROLZ i Skandinavien. De 8 butikerna har beställt över 500 par STROLZ sedan i oktober 2022.  Nedan är är det på bilden 3 generationer STROLZ . Den lilla killen, Hannes Strolz, är nu den som leder hela utvecklingen av pjäxor och alla nya modeller efter 100 år. De övriga är hans farfar Ambrosius och pappa Martin som var en super duktig alpin skidåkare, som tog medalj på Alpina VM i Åre 1954.

 

 

 

Med hälsningar från Kjell och Karin

Bike med Karin i Sölden

Sport Support is the largest organizer of Alpine Training and Ski Camps in Scandinavia. We have made Alpine training camps in the Alps and Scandinavia since 1978. Over 40 Years! We are also representing STROLZ SKI BOOTS and MICROGATE  TIMING Systems in Scandinavia.