Hej Skidåkare,

Mars blev inte riktigt vad vi förväntade oss i Sverige, Europa eller hela världen. Corona Viruset har lamslagit hela världen på några få veckor. Sverige har valt en egen väg i krisen för att bekämpa smitt spridningen av covid-19.  Jag tycker det är viktigt och riktigt  att experterna inom Folkhälsomyndigheten  stakat ut vägen för oss som bor och lever i Sverige. Rätt eller fel lär vi inte veta förrän krisen är över.

När det gäller skidåkningen så är i dag de svenska fjällen förmodligen de skidorter i hela världen där du kan åka skidor alpint. Skidförbundet var väldigt snabba ned alla ställa in WC i Åre och alla tävlingsformer, även för ungdomar. Rätt eller fel det lär vi heller inte veta. Det är fortfarande viktigt att inte bara ungdomar utan alla har och får möjlighet att vistas ute i naturen och röra sig både upp och ner på berget. Naturligtvis skall det inte vara några större folksamlingar, så tävlings förbudet kan nog vara ett riktigt beslut, när det gäller att plana ut spridningen. Men fortsätt åka skidor så länge det är möjligt, snön och backarna finns i fjällen och det är den bästa årstiden nu. Bor vi den södra halvan av vårt avlånga land så har vi ingen snö och vi har inte haft någon snö på hela vintern. Det är ett annat stort problem som vi måste lösa i framtiden när Corona problematiken ebbat ut.

Är det klimatet som gör att det är den varmaste vintern i Stockholm sedan år 1747 eller tror du fortfarande att det bara är vädret som spelar oss ett litet spratt? Det har varit en kanon bra cykel vinter men för den alpina sporten är det mer eller mindre en katastrof om vi inte har tillgång till snö för träning på hemmaplan utan måste sitta i bilen 10 timmar varje helg för att träna och åka skidor. Vi tappar skid glädjen och förlorar ungdomar till andra idrotter och aktiviteter långt ifrån skidbackarna.
Vi måste tänka annorlunda och våga se på snö på andra sätt en bara vänta på att det skall komma i form av frusen nederbörd från ovan när vädret så vill. Alperna har exakt samma problem och bara de som kan och vågar investera i framtiden kommer att kunna leva på skid turismen i framtiden.

I Norge tänker man framåt. Inomhushallen i Oslo SNÖ, öppnade med en SL tävling 18 januari.  Även i Norge ser man bristen på snö som något man kan och måste kunna påverka. Att påverka kostar alltid pengar. Jag tror inte att vi kommer att kunna få till en inomhus hall för skidåkning i Sverige eller framförallt i Stockholm. Jag har varit inblandad i 2 projekt men när det kommit till ekonomin har det inte funnits tillräckligt med incitament för att genomföra projekten. MEN jag tror att en investering i konst snöproduktion i Stockholm är nödvändig för framtiden. Visionen heter 120 dagar Skidåkning i Hammarbybacken som öppnar till Lucia och har öppet för alpin skidåkning fram till april är ingen utopi utan fullt möjligt med dagens snö teknologi. Det är nödvändigt för alpin skidåkning, för Stockholm, för ungdomar och även affärsmässigt för SkiStar som skall drifta anläggningen med en skidbacke mitt i huvudstaden. Det blir en uppgift som jag arbetar med närmaste tiden. För alla som älskar att åka skidor, även i framtiden.

MEN vi måste också redan nu våga planera framåt, i oktober är det planerat att börja säsongen på Glaciären i Sölden.  Jag tror och hoppas på att vi skall kunna starta nästa säsong i SÖLDEN, även om det i dag är helt stängt. Sport Support kommer att planera för att vi skall kunna starta nästa säsong i slutet av september 2020, sedan får vi se vad som är händer i sommar med hela världen.  Det är nu vi kan tänka på när och hur vi vill resa och var vi skall bo och träna i Oktober och November. Jag har försökt ordna billigare flygresor på höstlovet, men SAS har naturligtvis insett att alla som gillar skidåkning skall flyga till Alperna vecka 44 och redan höjt priserna just den här veckan. Osportsligt tycker jag. Men det finns andra alternativ. Just nu prövar man chartrade tåg direkt från Stockholm till Innsbruck via Danmark utan byten. DN tåget kommer att rulla även i höst. Jag undersöker det här alternativet som skall ta ca 24 timmar till Innsbruck. Du som inte har tiden för en bil, buss eller tågresa och vill flyga ner, boka din flygresa redan nu, det blir garanterat bara dyrare om du väntar till i sommar. München eller Zürich, sen ordnar vi resten så du kan åka skidor på höstlovet. Det kommer säkert att gå minst en buss från Uppsala/Stockholm lördag 24 oktober. Vi kommer också möta upp på Münchens Flygplats lördag/söndag em för att hämta upp dig som vill ha transfer till Sölden och varje dag upp och ner till glaciären-

Du kan också redan nu boka din plats i Sölden på höstlovet 2020. Ankomst till Sölden helgen 23/24/25 oktober och hemresa lördag/söndag 31 oktober/1 november. Gör en förhands bokning redan nu på vår hemsida, så tar vi resten av dina önskemål om bokningen i maj/juni och du kan avboka din resa fram till midsommar om du ändrar dig. Gå in på vår hemsida under boka så har du din plats klar redan nu. Du bokar dina resdagar och önskemål om Hotel/Pension Med avbeställnings skydd kostar förhands bokningen 1 200 kr per person.

DIF ALPIN, började boka på med ett 40-tal platser innan oron från Corona blommade ut. Kjelsås Alpin, från Oslo, har redan planerat sin tränings samling i Sölden på Höstferien vecka 40. 54 personer hade redan vid nyår anmält sig och Kasper har bokat alla flygbiljetterna från Oslo till Zürich.

Jag har varit och kollat på skidhallen SNÖ i Oslo, en fantastiskt skidhall som öppnade i januari. Riktigt bra tränings pist med varierad lutning, kanske en för lång flack, men det är hela 500 meter backe. Det blir kanon spännande i sommar och höst med SL träning i Oslo, 8 mil från svenska gränsen. I April återkommer vi med sommar träningsupplägg i Oslo men också i Snow Valley Belgien som är klart prisvärt och kanske det bästa underlaget i Europa för SL träning inomhus.

Vi har också haft två möten med Svenska Skidförbundet, Stockholms Idrottsförvaltning och SKISTAR om WC 2021 i Hammarbybacken. Staden är positiv, Skidförbundet är positiva och med några justeringar av anläggningen och läktar bygget är jag övertygad om att vi kan skapa ekonomi och åter köra WC i parallell Slalom i Huvudstaden 2021.  Det behövs ett stort Alpint Skid Event i Stockholm. Se PDF ritningar på nya HAMMARBYBACKEN Läktare

 

Efter en cool utbildning av nya Strolz medarbetare i Lech i oktober 2019, har vi kommit igång med säsongens försäljning av STROLZ pjäxor. Nu är det väl nästan slut med pjäs försäljningen. Men vi har gjort en bra säsong, i paritet med förra säsongen. Kolla in under utrustning och STROLZ var du kan göra dina pjäxor i Sverige och Norge. I ÅRE har Åke slutat på Verkstan efter 40 år av skid och pjäx arbete. Åke Eriksson har jobbat med STROLZ sedan 1989 och gjort ett fantastiskt jobb i Åre. Lycka till med det nya livet Åke! Och också lycka till, Håkan Johansson, som driver Verkstan vidare som vanligt. I Åre kan du nu göra dina STROLZ pjäxor på HANSON Concept Store. Jiggan och Erik har koll på dina fötter och hur man gör Strolz skor till dig och det är fortfarande öppet i Åre.

En ny STROLZ-pjäxa EVOLUTION i tre delar som vi testat 2 säsonger och som känns helt rätt. Lättare att komma i och ur, en mer slimmad design och ett enkelt gå läge är några av fördelarna med den nya modellen. STROLZ Racing eller Evolution pjäxa, det beror på vilken typ av skidåkare du är eller vill bli, men garanterat den skönaste och bästa skon att ha på foten när du åker skidor. Vi har gjort vårt bästa STROLZ år i Skandinavien, sedan 1989. Tack till alla duktiga butiker som gör hantverket STROLZ i Skandinavien. Mer info om STROLZ under UTRUSTNING.  Nedan   är är det på bilden på 3 generationer STROLZ

Nu är det Hannes Strolz, den lilla killen på bilden, som driver utvecklingen i Langen och Lech.  Nästa år 2021 är det 100 års jubileum för tillverkning av pjäxor i Lech, Österrike med familjen Strolz. You can not  buy STROLZ on the internet.

 

 

 

 

 

 


Med hälsningar från Kjell och Karin

 

Sport Support is the largest organizer of Alpine Training and Ski Camps in Scandinavia. We have made Alpine training camps in the Alps and Scandinavia since 1978. Over 40 Years! We are also representing STROLZ SKI BOOTS and MICROGATE  TIMING Systems in Scandinavia.